luni, 25 februarie 2013

Pasca


Ingrediente
2 cani de faina, o cana de zahar, o cana de lapte, o lingura de drojdie, 200 g unt, 500 g branza de vaci, 6 oua, 100 g stafide, coaja rasa de la o lamaie, 2 lingurite de esenta de rom, sare.
Mod de preparare

Intr-un castron adanc, se toarna o cana si jumatate de faina, facandu-se cu mana o groapa la mijloc. Drojdia se dizolva in putin lapte cald, apoi se framanta cu faina ramasa si cu o lingura de zahar. Maiaua astfel obtinuta se toarna peste faina, in adancitura facuta, apoi se adauga restul de lapte in care s-au dizolvat doua linguri de zahar, precum si doua dintre galbenusuri, frecate cu putina sare. Dupa ce se framanta timp de vreo jumatate de ora, se acopera si se lasa intr-un loc calduros, la crescut. Pe urma, se mai framanta putin si se da deoparte o bucata cat o nuca mai marisoara, iar restul se taie in trei parti egale, care se intind cu sucitorul, formandu-se trei cercuri de aceeasi marime, pastrand inca o bucatica de aluat deoparte. Trei oua intregi se bat spuma, apoi se adauga restul de zahar, stafidele inmuiate in prealabil in apa rece, branza scursa bine, o jumatate din cantitatea de unt, frecat spuma, precum si coaja de lamaie. Se omogenizeaza compozitia si se imparte in doua parti egale, cu care se lipesc intre ele bucatile de aluat. Bucatica pastrata se intinde intr-un sul care se taie in doua, lipindu-se peste foaia de deasupra, in forma de cruce. Se bat spuma cele doua albusuri ramase si se unge pasca la suprafata cu ele, dupa care se pune intr-o forma rotunda, unsa cu unt incalzit in prealabil, care se introduce la cuptor, unde se lasa, la foc potrivit, timp de aproximativ 45 de minute sau cel mult o ora, pana se coace bine.


     POFTA BUNA

STUFAT DE MIEL


Stufat de miel, ingrediente:
500g carne de miel (pulpa am pus eu)
3 legaturi ceapa verde
3 legaturi usturoi verde
cativa catei de usturoi
o legatura marar
o legatura patrunjel
boia de ardei dulce
menta proaspata
bulion
sare, piper
o lingura faina sau maizen




Stufat de miel, preparare:
Carnea se spala, se taie bucati si se pune la calit in ulei incins. Se stinge cu 1-2 cani de apa calda si se lasa la inabusit cu un capac deasupra, pana cand carnea se patrunde bine.


Ceapa si usturoiul se taie si se adauga in cratita, peste carne, aproape de final. Se pune si bulionul, boiaua, faina dizolvata in putin sos fierbinte si cateva frunzulite de menta. Se condimenteaza cu sare si piper. Se mai da un clocot si se pun marar si patrunjel din belsug. 


          POFTA BUNA
               

Friptura de miel la cuptor


O variantă nițeluș mai șmecheră a clasicei noastre fripturi de miel la cuptor, în sensul că usturoiul se îmbină un pic mai altfel cu carnea, iar costița afumată este dată de-o parte sau, în cel mai bun caz, trecută la opționale. Iar avantajul principal al acestei rețete este că parfumul dat de condimentare e ceva mai eficient în lupta cu mirosul specific de miel, așa că, măcar teoretic, mofturoșii nu prea vor mai avea ce spune. Nu credeți? Păi ia să trecem noi în bucătărie.

Necesarul zice așa:

vreo 2 kilograme de carne de miel pentru friptură (cu tot cu os),

1 căpățână de usturoi,
2-3 linguri de ulei de măsline,
1 linguriță de cimbru uscat,
1 linguriță de rozmarin uscat (facultativ și în niciun caz sub formă măcinată, ca strică mâncarea),
1 pahar de vin,
sare, piper,
plus încă puțin ulei pentru uns tava.

Începeți prin a transforma în pastă omogenă usturoiul, împreună cu uleiul, verdețurile, sare și piper. Faceți toaleta mielului și desprindeți cu grijă pielea (nu de tot!) în așa fel încât să obțineți un buzunar. Umpleți-l cu pasta obținută în prealabil și întindeți cu grijă, să obțineți un strat cât mai uniform.

  

Ungeți o tavă cu pereții mai înalți cu ulei, puneți carnea (cu partea umplută în jos) și băgați totul în cuptorul încins dinainte, la foc mijlociu. Din când în când scoateți, ungeți carnea cu grăsimea din tavă și mai stropiți cu vin, să nu se ardă sosul.

După vreo jumătate de oră (poate mai mult, dacă bucata e mare) întoarceți friptura și adăugați în tavă și niște cartofi noi, că o să aveți nevoie de garnitură.


Când s-a rumenit frumos, scoateți din cuptor, lăsați friptura câteva minute să se liniștească și serviți, împreună cu o salată verde, să fie primăvară de-a binelea.


Cât despre variante, nu-s prea multe. Ați putea să adăugați în pastă și niște costiță afumată, tocată cât de mărunt, dar din cuțit. Poate o să vreți și alte verdețuri sau condimente, sau poate nu. Iar dacă aveți un grătar pe care puteți pune friptura, teoretic n-o să mai fie nevoie s-o întoarceți, așa că o puteți așeza din prima cu partea umplută în sus.


Vinul pentru friptura de miel? Un roze sec, în principiu, dar poate fi și un Riesling viguros, și un Merlot ușurel. Iar dacă găsiți o Băbească bună, atunci nu ezitați, asta ar fi, de fapt, perfecțiunea!


         POFTA BUNA


CIORBA DE BURTA


Am auzit multe persoane carora le place la nebunie ciorba de burta, dar evita sa o pregateasca acasa. Ba ca se face greu, ba ca dureaza mult, ba ca miroase in bucatarie, ba ca “nu iese ca la restaurant”. Nu zic ca nu exista un sambure de adevar in toate acestea, dar putem incerca sa minimizam factorii “adversi”. De pilda, primele trei inconveniente mentionate – dificultate, durata si miros – se pot inlatura aproape in totalitate daca luam o burta de vita deja curatata si prefiarta. Mai mult, daca vrem sa scapam si mai usor, o luam si gata taiata, fideluta. Burta de acest fel nu miroase aproape deloc si se fierbe cam in 45-60 de minute. E drept insa ca este, parca, mai buna burta intreaga, mai ales ca o poti taia fideluta cat de gros vrei. Burta necuratata, recunosc, nu am luat niciodata. Sincer, nu vad de ce as tine sa ma chinuiesc frecand-o cu malai, sare, etc. Prin urmare, va recomand si voua sa cumparati o burta curatata si prefiarta; o gasiti congelata, in magazine. Cat despre impresia ca, orice ai face, este mai buna ciorba de restaurant, partial este adevarat. Nu degeaba se spune despre unele feluri de mancare ca sunt mai bune la popota. Adica, cu cat este mai mare cantitatea, cu atat este mai bun gustul  .


Si, daca tot suntem la “demolat” impresii, trebuie spus ca si la alte popoare intalnim supe sau ciorbe din burta de vita. Variante acrite cu otet sau suc de lamaie intalnim in Bulgaria, Turcia, Grecia si Serbia. Croatii au, in schimb, “spek fileki”, un fel de supa cu burta fideluta si bacon, in care se pun si rosii si care se serveste cu branza rasa. Tot neacrita si tot cu branza rasa este si “flaki”-ul polonez, o supa care seamana bine, din punctul de vedere al ingredientelor, cu ciorba de burta romaneasca, doar ca mai contine nucsoara, ghimbir si maghiran.

Spunandu-va doar ca, pentru cei carora le displace ideea de burta de vita, exista solutia Ciorbei radautene (foarte asemanatoare la gust, dar cu pui!), va prezint varianta mea de ciorba de burta. Nu am pretentia ca este reteta perfecta si ca nu ar mai fi loc de imbunatatiri, dar o fac de ani buni si, va pot spune, ca s-a bucurat de fiecare data de acelasi succes.

Ingrediente (pentru 12 portii):
- burta prefiarta 2 pungi (a cate 900 g)
- oase vita 2 buc. (900 g)
- ceapa 3 buc. mari (315 g)
- morcov 3 buc. (230 g)
- radacina de patrunjel 2-3 buc. (90 g)
- telina (radacina sau tije) 150 g
- usturoi 1 capatana
- galbenusuri 4 buc.
- smantana (minimum 20% grasime) 400 g
- sare, piper boabe
- dafin 3 foi
- otet dupa gust


Puneti 4,5 l de apa, la fiert, intr-o oala mare. Cand clocoteste apa, puneti oasele de vita (spalate, evident). Spumuiti de trei-patru ori sau pana cand nu se mai formeaza spuma deasupra. Dati focul mic si lasati sa fiarba cel putin o ora (timp in care oasele cu maduva si zgarciuri dau un gust foarte bun supei). Puneti telina, morcovul, radacina de patrunjel si ceapa (curatate, spalate si taiate in bucati mari sau doar in jumatate).


Puneti si burta de vita fideluta (fiind prefiarta, nu trebuie pusa de la inceput, o data cu oasele!), decongelata, spalata si scursa. Adaugati foile de dafin si cateva boabe de piper. Lasati sa fiarba, tot la foc mic, vreo 45-60 de minute sau pana cand este burta de vita fiarta (orientati-va si dupa timpul de fierbere indicat pe punga pentru burta de vita). Opriti focul si extrageti oasele de vita din oala. Cu ajutorul unui polonic si al unei strecuratori, separati legumele si burta de supa in care au fiert. Treceti de doua ori prin sita (eventual, a doua oara, printr-o sita deasa), astfel incat sa ramana zeama limpede. Alegeti fideluta de burta dintre legume si puneti-o inapoi in supa (daca nu aveti burta deja taiata, este mai usor sa o separati de legume, dar va trebui, in aceasta etapa, sa o taiati voi!). Curatati carnea de pe oasele fierte, taiati-o bucati si puneti-o peste burta. Acum, in privinta legumelor aveti doua variante: le aruncati (pe ideea, unora, ca sunt impregnate cu gustul de burta) sau le pasati cu blenderul si le puneti inapoi. Eu prefer ultima varianta, pentru ca mi se pare ca legumele dau un plus de gust ciorbei.

Serviti ciorba de burta fierbinte, cu paine taraneasca si ardei iute alaturi. De asemenea, se pun pe masa otet, mujdei de usturoi si smantana, pentru ca fiecare mesean sa-si potriveasca ciorbita dupa gust.


Calorii: 98 kcal / 100 g (sau 380 kcal / portia).

POFTA BUNA