luni, 8 aprilie 2013

. SUPĂ CAMPENEASCĂ


Ingrediente:3 l apă, 1 morcov, 1 gulie, 2 fire de praz, 3 cartofi mijlocii, 1 ţelină mică, 1
lingură unt sau ulei, sare, 1 gălbenuş, 1 lingură smantană.
Preparare:Morcovul, gulia şi prazul se taie ca fideaua şi se inăbuşe intr-o cratiţă cu o
lingură de unt sau de ulei. Se curăţă cartofii şi ţelina, se fierb şi se trec prin sită.
Se pune zeama la fiert intr-o oală de supă, impreună cu zarzavatul inăbuşit. Se
potriveşte de sare, se lasă să fiarbă şi cand supa este gata, se drege in castron
cu un gălbenuş şi cu puţină smantană.


CIUPERCI UMPLUTE CU BRANZĂ


Ingrediente:500 g ciuperci, 50 g unt, 100 g branză de Brăila, 1 lingură mărar sau
pătrunjel verde, tocat.
Preparare:Se pregătesc ciupercile ca mai sus şi se pun intr-o cratiţă la foc să se
moaie pe jumătate, punand in fiecare cate un praf de sare şi o bucăţică de unt.
Picioarele ciupercilor se toacă şi se inăbuşă de asemenea in altă cratiţă, cu
puţină sare şi unt. Se trece prin maşină sau printr-o sită rară branza de Brăila. Se
freacă bine pană devine ca o pastă, se amestecă cu picioarele ciupercilor tocate
şi inăbuşite şi cu pătrunjel sau mărar verde, tocat mărunt. Cu această pastă se
umplu ciupercile, se presară cu parmezan ras iar deasupra fiecăreia se pune o
bucăţică mică de unt proaspăt. Se aşază intr-o cratiţă de pămant, se dau la
cuptor, unde se ţin pină se rumenesc frumos deasupra. Se servesc fierbinţi.


SALATA DE PIURE DE FASOLE


Ingrediente:300 g fasole boabe, 100 g ulei, 1 lingură zeamă de lămaie (sare de lămaie
sau oţet), o ceapă mijlocie, sare.
Preparare:
Se fierbe fasolea uscată, se scurge şi se trece prin sită. După ce s-a
răcorit se pune piureul intr-un castron şi se bate bine cu o furculiţă, adăugand
uleiul turnat cu incetul şi zeama de lămaie (poate fi inlocuită cu zeama de
lămaie ce se găseşte in comerţ, de vanzare, in sticluţe). Se potriveşte de sărat.
Cand este gata, se amestecă cu ceapă tocată mărunt. Este o salată puţin
costisitoare şi foarte gustoasă.